Το «μάτι» ενός επαγγελματία (του ανθρώπου που λαμβάνει αποφάσεις για την αγορά και πώληση έργων τέχνης) που ξεχωρίζει έναν σπουδαίο πίνακα ανάμεσα σε άλλους, προϋποθέτει μια βαθύτερη κατανόηση των έργων αλλά και μια μακροχρόνια εμπειρία τριβής με τα ζωγραφικά έργα σε μουσεία και γκαλερί.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η σύνθεση του πίνακα (composition): η συγκρότηση και η έκθεση των στοιχείων που συστήνουν το ζωγραφικό έργο και δείχνουν αν τα στοιχεία αυτά έχουν μεταξύ τους τη συνοχή και τη ροή που απαιτεί το έργο ή αν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κατόπιν, η συμμετρία των στοιχείων, όσον αφορά το σωστό τους ζύγισμα, μέγεθος ή αναλογία στον πίνακα, οδηγεί στην αίσθηση της πληρότητας ενώ η ασυμμετρία δημιουργεί μία αρνητική αναστάτωση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στην «μοντέρνα τέχνη» η οποία δεν υπακούει στις παραδοσιακές νόρμες, αλλά εκφράζεται με άλλες τεχνικές.

Συνεχίζοντας, η γκάμα των χρωμάτων (color palate) που έχει επιλεγεί για το έργο, πρέπει να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη και παράλληλα να είναι σε αρμονία με τη δυναμική του έργου. Φυσικά, η παλέτα των χρωμάτων είναι έως έναν βαθμό καθαρά υποκειμενικό πράγμα. Η χρήση της (χρώματα) είναι εκείνη που χαρακτηρίζει έναν καλλιτέχνη και τα έργα του. Σαν αποτέλεσμα, ένας υποψήφιος αγοραστής θα επιχειρήσει να μελετήσει διάφορα έργα από έναν καλλιτέχνη και να γνωρίσει την γκάμα των χρωμάτων που χρησιμοποιεί διαχρονικά (είναι σύνηθες φαινόμενο οι καλλιτέχνες στο πέρασμα των χρόνων να αλλάζουν τις χρωματικές τους επιλογές) προτού προχωρήσει στην αγορά ενός πίνακά του.

Η ύπαρξη υψηλού βαθμού αντίθεσης (contrast) στον πίνακα, όπως το φως και το σκοτάδι, δίνουν μία άλλη αίσθηση σε σύγκριση με την ύπαρξη χαμηλής αντίθεσης. Η αντίθεση φυσικά, δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα αλλά και στα στοιχεία του πίνακα: αντίθεση στις γραμμές, στα σχήματα, στο μέγεθος κλπ.

Κλείνοντας, η πινελιά του ζωγράφου (brush stroke) είναι από τους βασικότερους παράγοντες εκτίμησης ενός σπουδαίου έργου τέχνης. Η εναπόθεση του χρώματος στον καμβά με αποφασιστικές, διακριτές πινελιές γεμάτες αυτοπεποίθηση κάθε φορά με το πινέλο, απογειώνει τον πίνακα ζωγραφικής. Η προσεχτική ματιά των ιχνών του πινέλου αποκαλύπτει την πορεία δημιουργίας του. Φυσικά η παρακολούθηση ενός καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός έργου θα ήταν πολύ εποικοδομητική, αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει.